Πάνω από 200 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι ο τζίρος των προϊόντων μαϊμού που διακινούνται μέσω της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό δείχνει έρευνα του ΟΟΣΑ και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), για τη διακίνηση των μαϊμούδων στη διεθνή αγορά και τα δρομολόγια που ακολουθούνται πανευρωπαϊκά.
Η έκταση της διακίνησης των παραποιημένων προϊόντων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με τις νόμιμες επιχειρήσεις να χτυπούν καμπανάκι ζητώντας τη λήψη μέτρων που θα βάλουν φρένο στην παράνομη διακίνηση που κοστίζει κάθε χρόνο στην οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά και χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας.
Ειδικά για την ελληνική αγορά, όπως λένε οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως του ύψους του παράνομου τζίρου, οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές και για το μέγεθος της οικονομίας μας, οι απώλειες είναι τεράστιες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, αποτελεί σταυροδρόμι για τις δύο από τις δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων απομίμησης που διοχετεύονται κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα για είδη φωτογραφικού εξοπλισμού και ιατρικά μηχανήματα, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται και τα γυαλιά ηλίου, η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση στη λίστα κατάταξης των χωρών προέλευσης απομιμήσεων, ενώ στις κατηγορίες των αθλητικών ειδών και των παιχνιδιών, η Ελλάδα είναι στη 12η θέση των χωρών προέλευσης και στην 8η για την ευρωπαϊκή αγορά.
Ωστόσο χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκεται η Ελλάδα στις υπόλοιπες κατηγορίες και συγκεκριμένα στις κατηγορίες: τροφίμων, φάρμακων, καλλυντικών-αρωμάτων, δερμάτινων και αξεσουάρ, ρούχων, παπουτσιών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών. Οι καταστροφικές συνέπειες του παρεμπορίου στοιχειοθετούνται, όχι μόνο από την απομύζηση δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην ελληνική αγορά που εκτιμάται σήμερα σε ετήσια βάση συνολικά στα 18 δισ. ευρώ - εκ των οποίων περίπου τα 5 δισ. προέρχονται από τα μαϊμού προϊόντα - αλλά και την απώλεια εσόδων από τη φορολογική διοίκηση, καθώς μόνο από το ΦΠΑ υπολογίζονται στα 4,3 δισ. ετησίως.
«Το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα πρόσφατα στοιχεία για τη διακίνηση προϊόντων παραποίησης-απομίμησης, είναι εντελώς αποθαρρυντικά. Η Λερναία Ύδρα της παραβατικότητας, σε μεγάλο μέρος της οικονομίας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, παραμένει σε πλήρη δράση. Το ότι όμως η χώρα μας κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία της από την παραβατικότητα αυτή, δημιουργεί έντονο προβληματισμό», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απομίμηση προϊόντων, η παραποίηση, η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, η παραοικονομία, το παραεμπόριο και η εισφοροδιαφυγή, είναι μια αλυσίδα παρανομίας και αιμορραγίας της οικονομία μας, παρεμποδίζοντας την εξυγίανση της αγοράς. «Το υγιές εμπόριο έχει στρατευθεί στην καταπολέμηση των παροικονομικών και παραεμπορικών δραστηριοτήτων, απαιτώντας τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πάταξής τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προτείνει επανειλημμένως ότι απαιτείται η διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε τρία πεδία και συγκεκριμένα στις πύλες εισόδου, τις αποθήκες και το πεζοδρόμιο».
Ιδιαίτερο πρόβλημα πάντως δημιουργεί το αυξανόμενο παραεμπόριο-λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα το 2017 θα αγγίξει το 30% της αγοράς, ενώ απειλεί άμεσα περίπου 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στη νόμιμη αλυσίδα του καπνού στη χώρα μας, από τον καπνοπαραγωγό μέχρι τον περιπτερά. Επιπλέον η αρνητική επίδραση στα έσοδα του κράτους είναι τεράστια, με τους κρατικούς πόρους, στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, να υστερούν κατά 800 εκ. ευρώ από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του παράνομου εμπορίου καπνικών η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ δωρησε ένα Χ-RAY Scanner για ελέγχους στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ διαθέτει δωρεάν για χρήση σε όλες τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας την πρωτοποριακή εφαρμογή Check Now, που ελέγχει τη γνησιότητα των προϊόντων της τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά και εάν πράγματι προορίζονταν για την ελληνική αγορά.
Πάντως από τις δέκα κατηγορίες απομιμήσεων οι εννέα έχουν ως χώρα προέλευσης την Κίνα και ακολουθούν Ινδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μαλαισία, Πακιστάν και Βιετνάμ. Στον τομέα της διακίνησης, διεθνώς, οι σημαντικότεροι κόμβοι είναι το Χονγκ-Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη, ενώ για την ευρωπαϊκή αγορά οι πύλες εισόδου, εκτός από την Ελλάδα είναι και η Αλβανία, με ενδιάμεσους σταθμούς την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Ουκρανία.